За смяна ли е катализатора ни?

Катализаторът не е част, която се разваля най-често в една кола, но вие трябва да сте наясно кога той е повреден и се нуждае от смяна или поправка. Хубаво е, когато катализатора стане за смяна да потърсите добър сервиз за неговата смяна, защото си трябва прецизна и добре свършена работа от страна на техниците.

За катализатора:

Катализатора преобразува вредните емисии на в безвредни и той е част от изпускателната система на автомобила. Обикновено катализатора е във форма на гърне и се намира между ауспуха и двигателя на колата. Наира се най-често под местото на пътника отпред и в някои случаи той може да усети топлината, която катализатора излъчва при дълги пътувания. В повечето държави по света катализаторите са задължителни, като даже в САЩ автомобилите след 1975 година са задължително оборудвани с катализатори.

Когато се прави годишен технически преглед, задължително колата Ви бива оглеждана отдолу за наличието на катализатор. Ако вие не притежавате катализатор или просто сте го заменили с гърне или права тръба, то шансът да минете годишният преглед е малък, защото нивата на изгорелите газове ще бъдат над допустимата стойност.

Какво съдържа катализатора?

Някои автомобили разполагат с два вида гърнета. Специалното при тях е, че първо изгорелите газове минават през катализатора, след това през резонаторното гърне и накрая през крайното гърне. Някои производители на автомобили произвеждат коли с предкатализатор, който изпълнява функцията на двете гърнета при другите автомобили.

как работи катализатора

Вътре в катализатора има пита, която е с много канали върху нея, като тя е изработена метал и керамика, а калите са направени от различни ценни метали (платина и други). Целта на каналчетата в катализаторите е да имат най-висок коефициент на сцепление с произведените газове. Металите от които е направен катализатора и каналчетата му правят ред химични съединения, които от своя страна правят газовете по-малко вредни за хората и околната среда. Интересен факт е, че катализаторите в много от случаите издържат целия живот на автомобили и рядко правят провлеми със запушване.

Причини за нефункциониращ катализатор:

Две са основните причини в следствие на които може катализаторът Ви да бъде за смяна. Първият случай е когато катализаторът се задръсти от изгорелите газове и започне да затруднява правилното функциониране на двигателя. Втората причина е неговото износване, след което той спира да преобразува изгорелите газове.
Катализатора може да откаже заради лошите запалителни свещи, които сте сложили и причиняват неизгоряло гориво да прегрее катализатора, както и зараи лош реглаж и недобрите уплътнения на клапаните на изгорелите газове.

катализатор за смяма

При катализаторите няма как да се инспектират проблемите поради неналичието на отвори, през които да се направи оглед. Един от най-използваните начини за проверка на катализатора е неговото сваляне, след което се наблюдава работата на двигателя и неговата мощност. Когато автотехниците имат съмнения за задръстен катализатор, те го свалят и веднага проверяват дали мощността на автомобила търпи промяна.
Най-лесният метод за проверка на катализатора от задръстване е когато натискате газта, но мощността на автомобила я няма. Друг метод при задръстен катализатор е завишеното потребление на гориво от страна на автомобила. Ако колата Ви гасне когато е на празни обороти, то това е още един знак за задръстен катализатор, тъй като той не може да изхвърли натрупаните газове в него.

Грижете се за автомобила си, защото така неговото държание на пътя ще бъде безупречно. Поддръжката понякога може да бъде скъпа, но ние Ви уверяваме, че със сигурност ще бъде по-евтина навременната поддръжка, отколкото честите поправки по автомобила!

За вашите нужди:

Ако закъсате с колата си по пътя и няма какво да направите, то вие може да потърсите услугите на Пътна помощ София. Тази компания разполага с всякакви уреди и автомобилна техника.