Видове лебедки

По някой път има товари, които не трябва да бъдат теглени вертикално, а във хоризонтално положение. В тези случаи се използват така наречените лебедки за автомобили. Те представляват механични устройства, чрез които може да повдигате товари или автомобили във вертикално и хоризонтално положение. С помощта на лебедките можем да изтеглим кола, която е заседнала в кал или сняг. В зависимост от типа на задвижване лебедките биват няколко вида. А ето и някои от тях:

Ръчна лебедка

Някои от тези лебедки могат да бъдат оборудвани с полиспаст блокове, които от своя страна увеличават сцеплението, но пък намаляват разстоянието на движение на товарите. Тези лебедки могат да се използват както навън, така и в закрити условия и на температури от +- 40 градуса. Механизма на този вид лебедки е снабден с храпова спирачка, която не позволява на товара да се движи в обратна посока.

Ръчна лебедка

 

Лостовите ръчни лебедки са предназначени са преместване на товари, за извършване на ремонти, монтажи и демонтажи. Те са компактни и могат да функционират без твърдо закрепване върху опорната повърхност. Благодарение на компактните размери, тези лебедки могат да се използват и на труднодостъпни места.

Eлектрическа лебедка

Електрическите лебедки помагат доста с това, че намаляват до минимум физическото усилие, което вие бихте прилагали към манивелата на ръчната лебедка. Taка се увеличава производителността и скоростта на работа. Много ел. лебедки са универсални и могат да теглят както в хоризонтално, така и във вертикално положение. Тези лебедки се управляват от бутон/конзола.

Eлектрическа лебедка

В зависимост от типа на лебедката, някои могат да са с капацитет от 15 тона. Има и лебедки, които са много компактни и се прекарват лесно. Те имат капацитет не повече от 40 килограма и работят с напрежение от 220 волта.

Планетарна лебедка

Тези лебедки използват в своя дизайн планетарна скоростна кутия. Чрез планетарна предавка вие може да получите повече мощност с малки размери. Предиствата на тези лебедки са много- висока мощност, ниско тегло и малки размери, които позволяват много. Планетарните лебедки са снабдени с дистанционно за управление и електромагнитни спирачки. Малките планетарни лебедки работят при напрежение от 220 волта, а големите промишлени работят при 380 волта.

Лебедка за автомобил

Отделно от всички гореизброени лебедки може да има и такива, които са предназначени за теглене на автомобили. Те се монтират на платформа на автомобила и се предлагат в три разновидности. Електрическият двигател на първия вид лебедка се захранва от електрическата мрежа на автомобила. Те се отличават с доста опростен дизайн, лесна инсталация и лесна работа с него. Въпреки всички тези предимства, тези лебедки изразходват доста голямо количество енергия от акумулатора на автомобила.

Лебедка за автомобил

Механичните лебедки за автомобили се задвижват от двигателя, като използват въртящият момент. Тези лебедки се отличават с висока мощност, непретенциозност и надеждност. Основният недостатък на тези лебедки е, че те могат да се монтират само на автомобили, които са с високо проходимост.

За вашите нужди:

Ако закъсате докато сте на път и не разполагате с лебедка за автомобил, то вие може да потърсите услугите на пътна помощ София и да решите проблемите си.

За да не направите грешка при закупуването на нов или втора ръка автомобил, вие може да потърсите услугите на фирма за избор на кола.