Поддръжка на гумите

Гумите са единственото нещо, което дели колата и асфалта. При правилното им напомпване и доброто им състояние, то стабилността и безопасността на пътниците в автомобила ще е на максимално ниво. Ако пък гумите са неправилно напомпани, износени и неизправни, то вие рискувате много, защото нищо не може да Ви помогне ако стане инцидент докато карате с по-висока скорост. Поддържайте гумите си!

Въздушното налягане в гумите е като маслото в двигателя. Когато гумата е нископрофилна, вътрешните повреди са почти невидими, докато не стане твърде късно. Гумите губят по малко над една атмосфера всеки месец, така че постоянно трябва да следите налягането, за да не получите гума, която не може да издържи теглото на пътниците и колата. Когато налягането е ниско, това може да доведе до злополука. Предните гуми на съвременните автомобили се износват много по-бързо от задните гуми.

 

Периодична поддръжка на гумите

Ако периодични завъртате предните гуми на задния мост и задните гума на предния мост, то вие ще може да постигнете равномерно износване на всичките гуми, ще вдигнете производителността и ще увеличите пробега. Ако не завъртате гумите, те ще се износват много по-бързо, докато задните гуми имат шарки на протектора и причиняват силни вибрации.
Подравняването също може да доведе до износване на гумите. Ако не сте изравнили правилно гумите, то някои от тях ще се износват по-бързо от другите, което от друга страна ще ви донесе разходи по „оперативни намеси“.
– проверявайте налягането на гумите по-често.
– през студените дни, гумите ще спадат доста по-бързо отколкото през топлите летни дни и нощи.
– следете лампичката на таблото, която следи налягането на гумите.
– редовното проверяване на налягането в гумите ще ви държи в безопасност.

Как да поддържаме налягането в гумите?

Типично за зимата е шофьрите да получават предупреждение от TPMS и да се притесняват за своите гуми. Това предупреждение ще Ви се явява по-често сутринно време, когато е доста студено. Ако температа се покачи, лампичката на таблото може и да изгасне, но налягането в гумите все още е по-малко от обичайното (затова е нужно честото проверяване на налягането). Според американска асоциация при 10-градусов спад в температурата, атмосверите спада с до една до две.
Налягането е важно не само за безопасността на пътниците, но и за разхода на автомобила. Ако не са напомпани правилно гумите, горивото може да скочи с повече от 0,3%. С правилното поддържане на налягането се подобрява разхода на горивото до 3,3%. Поне веднъж месечно е добре да проверявате нивото на налягането в гумите.

Сезонна поддръжка на гумите

Тук е важно е да отбележим, че при по-новите коли със системи за следене на налягането в гумите, те може да не Ви информират докато гумите не спаднат драстично. Затова е добре да проверявате налягането по-често, както казахме особено през зимните месеци. Водачите трябва редовно да извършват визуална инспекция на гумите! При попадане в дупка или удряне на гумата в бордюр е добре да и хвърлите един поглед, за да проверите състоянието и. Издатините, порязванията и други видими повреди отслабват вътрешните компоненти на гумата, което може да доведе до спукване. Чрез редовните визуални проверки вие ще предотвратите всякакви проблеми.

За вашите нужди:

Ако спукате гума по път и нямате резервна, то вие може да потърсите услугите на пътна помощ София. От тази фирма ще откликнат на всички ваши нужди и искания за отрицателно време.

Ако искате да продадете старата си кола, то вие може да го направите във фирма за изкупуване на автомобили. Те ще Ви предложат много добра цена, която ще Ви удовлетвори напълно.

Дано статията е била полезна и да ви послужи за образец, когато мислите за доброто на вашите гуми.