Съвети при катастрофа

Какво трябва да направите ако катастрофирате с автомобила Ви? Този въпрос се задава от много хора, които са загрижени за своето здраве и здравето на пътниците в колата. Няма значение кой е виновен за катастрофата или кой с колко е карал, катастрофата никога не е най-приятното изживяване за някой. Най-трудната част идва след удара. Това е времето, когато вие трябва да съберете мислите си и да се огледате за евентуални наранявания. Разговора с полицията, разрешаването на проблемите с колата и свързването със застрахователната компания са на второ място, защото здравето на пътуващите винаги е на първо място!

Съвети, които е добре да спазвате:

– След като претърпите пътно транспортно произшествие е важно да запазите спокойствие и самообладание. Спокойствието ще Ви помогне по-бързо да се осъзнае какво сте направили и дали имате наранявания по себе си.
– Преди да се опитате да излезете от колата, вие трябва да се уверите, че нямате болки по тялото. ако някъде Ви боли повече е добре да останете неподвижни, докато дойде бърза помощ. Екипите на бърза помощ са добре обучени и знаят как да Ви изнесат от колата.
– Проверете дали всички пътници са в добро състояние след катастрофата. Ако вие сте добре, то трябва да помогнете на останалите.
– След като сте се уверили, че сте напълно здрави е време да излезете от колата и да огледате нанесените щети.
– Много рядко срещан случай е кола да се самозапали след катастрофа, но е добре да огледате за възможни течове от колата, които могат да предизвикат взрив или пожар.
– В никакъв случай не се опитвайте да се върнете в колата, за да си вземете някоя ценна вещ, защото така рискувате да се нараните още повече.

Какво трябва да направите след катастрофата:

– Ако автомобилът Ви пуши и издава необичайни звуци е най-добре да не се доближавате до него, докато не дойдат служителите на пожарната.
– Не ходете по счупените стъкла и по други остри предмети, които са следствие на катастрофата.
– Ако инцидентът се е случил през тъмната част на денонощието сте задължени да пуснете аварийните светлини или да сложите светлоотразителен триъгълник на добра дистанция от катастрофата, за да бъдат внимателни останалите шофьори.
– Ако колата Ви няма много нанесени щети е добре да не я оставяте на пътя, а да я закарате в най-близкият автосервиз.

Съвети за застраховката и другите разходи:

Всяка катастрофа нанася не малък брой щети върху вашата кола. Дори на пръв поглед да няма външни забележки, то под капака може да има множество проблеми.
Ако колата Ви няма видими щети, не се отказвайте от викането на полиция, особено ако има ранени или загинали пътници. Полицията на първо място е длъжна да издаде доклад за ПТП. Тозо документ е изключително важен когато дойде време да отидете при своята застрахователна компания, за да поискате покриване на щетите.
Препоръчително е да кажете всичко на полицията по хронологичен ред, без да си придавате излишни сцени, но и без да си признавате директно вината. Оставете тази част с вината на вашият адвокат, който ще си свърши най-добре работата.
Ще дойде време да отидете при застрахователната компания да искате своята застраховка. Носете си доклада, който е издаден от полицията. Ако застрахователната компания определи вашата кола като тотална щета, то тя ще заплата сумата, която струва колата.

За вашите нужди:

При ПТП може да потърсите услугите на пътна помощ София. Компанията работи бързо, точно и на достъпни цени. В нея работят професионални и висококвалифицирани работници.

Ако след ПТП имате проблеми с електрониката на колата е добре да потърсите услугите на фирма за компютърна автодиагностика. Тази фирма ще отстрани всички проблеми по електрониката на колата.